Restaurointi
Vanha talo voi kätkeä sisäänsä yllätyksiä – sekä hyviä
että hiukan haastavampia sellaisia.
Perinnerakentamisen tai restauroinnin tavoitteena on kunnostaa vanha talo sen aikakautta kunnioittaen ja sopivia menetelmiä käyttäen. Asiantuntija osaa koulutuksensa ja kokemuksensa pohjalta suositella juuri oikeita menetelmiä ja työtapoja mitä erilaisimpien talojen korjaus- ja kunnostusprojekteihin.
Hirsikorjaukset
Hirsitalon kengittäminen – eli alimpien hirsien vaihtaminen – on osa talon perushuoltoa. Ylempää hirsirungosta lahovaurioita voi löytyä ulkoverhoilun uusimisen tai muun tarkastuksen yhteydessä esimerkiksi ikkunoiden alta tai muista kosteuden kertymiselle alttiista paikoista. Joskus yksittäisten hirsien tai niiden osien vaihtaminen riittää, välillä korjaamista voi vaatia isompikin alue tai kokonainen nurkka.
Alapohjat ja lattiat
On upeaa, kun muovimattojen ja muiden kerrosten alta saa paljastaa näkyviin alkuperäisen, patinoituneen puulattian. Ei muuta kuin maalia pintaan ja käyttöön? Ensin kannattaa kuitenkin miettiä vähän pintaa syvemmälle. Lattiat voivat olla perusteellisemman kunnostuksen tarpeessa.
Vetääkö lattianrajassa? Alapohjien puru- tai muut eristeet voivat olla painuneet tai muuten eläneet vuosien saatossa. Lämmöneristeenä on voitu käyttää hyvinkin erilaisia ja joskus jopa melko mielikuvituksekkaita materiaaleja; mitä nyt sitten on sattunut olemaan tarjolla.
Talon kunnostusten ja remonttien jäljiltä lattian alta voikin paljastua erilaisten eristekerrosten mosaiikki, jonka kunto ja toiminnallisuus ei vastaa tämän päivän tarpeita.
Myös lattiarakenteen tiivistys voi olla puutteellinen, jolloin hyväkään eristekerros ei pääse oikeuksiinsa. Tämä voi tarkoittaa sitä, että myös esimerkiksi radonia tai muita sisäilman epäpuhtauksia pääsee tihkumaan asuinhuoneisiin.
Kivijalkojen ja perustusten korjaukset
Talon kivijalka ja perustukset voivat olla aikojen saatossa eläneet ja vaatia tukemista, paikkaamista, tiivistämistä tai muunlaista kunnostusta. Myös tulisijojen perustukset voivat tarvita korjaamista. Samalla kannattaa myös varmistaa tuuletuksen riittävyys, jotta alapohja – ja sitä kautta koko talo – pysyy terveenä ja kunnossa myös tulevat vuosikymmenet.
Eristykset ja tiivistys
Talon hengittävyys ei tarkoita sitä, että sisällä tuulee. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että kosteutta ei pääse kertymään vääriin paikkoihin ja ilma vaihtuu niin kuin on tarkoitettu. Talon tiiviyttä parannettaessa pitääkin erityisesti varjella sitä, että ei häiritä talon rakennusteknisiä ominaisuuksia – saati aiheuteta peräti lisäongelmia väärillä ratkaisuilla.
Tuulensuojalevy, pellavarive, tuuletusrako, ekovilla, sahanpuru, paperointi… mikä on oikea valinta mihinkin kohteeseen? Ehkä rakenteisiin kannattaa samalla tehdä joitain muitakin muutoksia? Autamme mielellämme näissä pohdinnoissa ja erilaisten projektien toteuttamisessa.
Sisätyöt ja viimeistely
Hirsiseinä näkyville – vaiko sittenkin puukuitulevy ja tapetti? Vai kiinnostavatko sittenkin maalatut tai peräti savirapatut seinät? Vaihtoehtoja on melkein yhtä paljon kuin mieltymyksiäkin. Asiantuntijan kanssa pääsee nopeasti perille eri vaihtoehtojen toteuttamisen mahdollisuuksista ja haasteista. Samalla saa projektille kustannusarvion ja alustavan aikataulun.
Maalaustyöt sisällä ja ulkona
Vanhaa taloa maalattaessa on hyvä huomioida maalien soveltuvuus kohteeseensa. Millä maalilla talo on aikaisemmin maalattu? Onko rakenteet suunniteltu hengittäviksi? Onko paneelin alla tuuletusrako? Perinteiset, muovittomat öljymaalit tai oikeat keittomaalit ovat turvallinen valinta useimpiin kohteisiin ja näissä on nykyään myös valinnan varaa. Asiantuntijoiltamme saa apua sekä maalien valintaan että työn toteutukseen.
Ota yhteyttä
Voit myös soittaa tai lähettää meille sähköpostia
Autamme kaikissa vanhan talon korjaamiseen liittyvissä pulmissasi.
Toimimme pääasiassa Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson alueella (Helsinki – Porvoo – Kotka) pääkallonpaikkanamme Loviisa. Emme kuitenkaan epäröi lähteä tarvittaessa kauemmaksikaan.
Puhelin: 045 177 7000
Sähköposti: info@hoodsandwoods.fi